Börekler
Isırgan otlu pırasalı börek
ısırganlı börek
pırasalı börek
ISIRGAN OTLU, PIRASALI GÜL BÖREK
http://kurabiyecimiss.blogspot.com/2016/02/isirgan-otlu-pirasali-gul-borek.html |
Eminim ısırgan dendiğinde hepinizin aklına değdiği yeri yakarcasına kaşındıran adı gibi ısıran bahçelerde yetişen yabani ot geliyordur. Ehh pekte haksız sayılmazsınız. Şimdi çocukluğumu hatırlayınca gülümsemeden edemedim. Çocukken elimize naylon bir poşet geçirip gıcık olduğumuz (çok ayıp biliyorum ama çocukluk işte :) ) çocuklara sürter sonrada kaçardık. Büyüyünce ısırganın ne kadar faydalı bir ot olduğunu öğrendim. Mesela kansere karşı koruyucu etkisi olduğunu biliyormuydunuz? Peki çayı ile saçlarınızı yıkadığınız da parlaklık verdiğini, canlandırdığını ve kepeği önlediğini? Yazmakla bitiremediğim faydaları var inanın bir araştırın derim. Ben hepsini anlatmaya çalışsam böreğimi anlatacak yerim kalmayacak. Onun için ben derim ki ısırgan deyip geçmeyin bi araştırın inanın çok şaşıracaksınız. Hem ısırgan, peynir ve pırasayla buluşunca ortaya muhteşem bir börek çıkıyor. İnanmıyorsanız deneyin derim. Şimdiden ellerinize emeğinize sağlık...
HAMUR İÇİN GEREKLİ MALZEME
3 su bardağı un
Yarım paket yaş maya
2 çorba kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı şeker
Yeteri kadar Tuz, Su
İÇ MALZEMESİ
Yarım kg ısırgan otuYarım kg pırasa
150 gr beyaz peynir
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı pul biber (arzuya göre)
Sıvı yağ
ÜZERİNE
1 yumurta sarısı
3 çorba kaşığı sıvı yağ
3 çorba kaşığı süt
Susam, çörek otuhttp://kurabiyecimiss.blogspot.com/2016/02/isirgan-otlu-pirasali-gul-borek.html |
http://kurabiyecimiss.blogspot.com/2016/02/isirgan-otlu-pirasali-gul-borek.html |
YAPILIŞI
Öncelikle ısırganlarımızı sirkeli ve sıcak suda bir müddet bekletip iyice yıkıyoruz. Pırasamızıda temizleyip süzülmeleri için bırakıyoruz.
Unumuzu hamur yoğurma kabına alıyoruz. Ortasını havuz gibi açıp mayamızı, tuzumuzu ve şekerimizi koyup bir miktar su ekliyoruz. Mayamız kabarıp köpük köpük olunca yavaş yavaş unumuzu karıştırıyoruz. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğuruyoruz. Hamurumuzu yoğurduktan sonra 15 dakika üzerini örtüp ılık ortamda dinlendiriyoruz.
Bu arada ısırganlarımızı ve pırasamızı doğrayıp peynirimizi ufalayarak ekliyoruz. Baharatlarımızı katıp iyice karıştırıyoruz. (Peynir tuzsuzsa arzuya göre tuz ekleyebilirsiniz).
Mayalanan hamurumuzu bezelere ayırıp, un serptiğimiz tezgahımızda yufka şeklinde açıp ısırganlı, pırasalı iç harcımızdan koyuyoruz. 1 çorba kaşığı kadar yağı gezdiriyoruz ve gül şeklinde sarıp yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsimize diziyoruz. Süt, yumurta ve yağı iyice çırpıyoruz. Bir fırça yardımıyla böreklerimizin üzerine sürüyoruz. Arzuya göre susam ve çörek otu serpip 170 dereceye ayarladığımız fırınımızda üzerleri kızarıncaya kadar yaklaşık 20-25 dakika pişiriyoruz. AFİYET OLSUN.. :)
http://kurabiyecimiss.blogspot.com/2016/02/isirgan-otlu-pirasali-gul-borek.html |
Yazıyla İlgili Düşüncelerinizi Yazabilirsiniz