Dereotlu poğaça
dereotu
dereotunun faydaları
Poğaçalar
DERE OTLU POĞAÇA
Dereotlu poğaça |
DEREOTUNUN FAYDALARI
Dereotunun faydaları saymakla bitmiyor. Kendine has kokusu, ve görüntüsüyle dolmaların, sarmaların, sebze yemeklerinin, salataların ve hamur işlerinin vazgeçilmez yeşillği dereotu. Maydanozgillerden olur kendisi. Mesela baklanın olmazsa olmazıdır. Zeytinyağlı yaprak sarmasının da öyle. Biber dolmasınında. Sevenide çok hiç sevmeyenide. Gerçeği söylemek gerekirse ben sevmeyenlerdenim :). Peki o zaman dereotuyla ne işin var diyeceksiniz değilmi? Aslında benim pek işim olmaz kendisiyle :) yemeklerde hiç kullanmam. Baklanın olmazsa olmazı dediğime bakmayın siz! Valla benim için olmasa da olur o kadar yani :). Ama birazdan vereceğim poğaça tarifi gerçekten dereotu olmazsa olmaz. Üstelik te öyle içinde dereotu varmış gibi değil. İnanın içinde hiç farkedilmiyor (bunu benim gibi dereotu sevmeyenler dikkate alsın, sevenler için sorun değil zaten:) ) Hatta yokmuş gibi davranıyor :) Sanırım bende yiyebileyim diye. Lezzetimi nasıl? Vallahi bakın işte o öyle anlatmakla anlaşılmaz. Yapacaksınız göreceksiniz nasıl bir lezzetmiş anlayacaksınız:) Yani kısaca bu lezzet öyle anlatılmaz ancak yapılır ve yenilir :). Ama tarife geçmeden önce kısaca sizlere dereotunun faydalarından da biraz bahsetmek istiyorum.
Mesela Dereotu;
Safra ve sindirim suyu salgılanmasını sağlıyormuş.
Mide ve bağırsak gazlarını önleyip
Ağrı ve krampları gideriyormuş.
İdrar söktürüp. Vücuttaki toksinlerin dışarı atılmasını sağlıyormuş.
İştah açıp, anne sütünü çoğaltıyormuş.
KANSERE karşı koruyormuş.
Kıyılmış yapraklarından ve tohumlarından yapılan çay sinirlere iyi geliyormuş. Yatıştırıcı özelliği varmış ve uykusuzluğa iyi geliyormuş
Hazımsızlığa ve ishale, doğal bir antiseptik olması nedeniyle, mikropları öldürerek ishalin tedavisine yardımcı oluyormuş.
Anti-histaminik özellikleri sayesinde, alerji, hapşırma ve öksürüğe karşı da iyi geliyormuş.
Ağızda çiğnenen tohumları ağız kokusunu önlerkendi, Ağız içini de dezenfekte ediyormuş. Antioksidan etkisi ile bakterilerin zararlarına karşı, diş ve diş etlerini koruyormuş.
Göz hastalıklarına iyi gelirken,
zayıflamaya da yardımcı oluyormuş
Eeee daha ne olsun her derde devaymış işte 😊. Hadi ne duruyoruz yapalım artık Poğaçalarımızı da hem bu şifalardan faydalanalım hemde damaklarımızı şenlendirelim :)) . Şimdiden ellerinize emeğinize sağlık :) .
Eeee daha ne olsun her derde devaymış işte 😊. Hadi ne duruyoruz yapalım artık Poğaçalarımızı da hem bu şifalardan faydalanalım hemde damaklarımızı şenlendirelim :)) . Şimdiden ellerinize emeğinize sağlık :) .
MALZEMELER
150 gr tereyağı veya margarin (oda sıcaklığında, oldukça yumuşak)
2 yemek kaşığı yoğurt (oda sıcaklığında)
1 çay bardağı sıvı yağ
2 yumurta ( birinin sarısı üzeri için)
Yarım demet dereotu
2 yemek kaşığı sirke
1 çay kaşığı mahlep ( arzuya göre )
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
Aldığı kadar un
Aldığı kadar un
İÇİ İÇİN
Beyaz peynir
ÜZERİ İÇİN
1 yumurta sarısı
1 çay kaşığı pekmez
1 tatlı kaşığı sıvı yağ
Susam
Arzuya göre çörek otu
💦🌱AFİYET OLSUN :)🌱💦
Arzuya göre çörek otu
YAPILIŞI
Dereotunun saplarını kesip sirkeli suya koyuyoruz. 5- 10 dakika beklettikten sonra çıkarıp iyice yıkıyoruz. Yıkadığımız Dereotunu ince ince doğruyoruz. Yoğurma kabımıza oda sıcaklığında iyice yumuşamış olan margarini bir yumurta ve bir yumurtanın beyazını, sıvı yağı ve yoğurdu ekleyip iyice karıştırıyoruz. Dereotunu ve sirkeyide ekleyip karıştırmaya devam ediyoruz. Unu, kabartma tozunu, mahlebi ve tuzu iyice harmanlayıp yavaş yavaş eleyerek karışımımıza ilave ediyoruz. Yumuşak ele yapışmayan bir hamur yoğuruyoruz. Hamurumuzdan cevizden biraz daha büyük olacak şekilde parçalar koparıp çay tabağı büyüklüğünde açıyoruz. İçine peynir koyup yarım ay şeklinde kapatıyoruz. Poğaçalarımızı yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsimize belli aralıklarla diziyoruz. Yumurta sarısına sıvı yağı ve pekmezi ekleyip iyice çırpıyoruz. Poğaçalarımızın üzerine yumurta sarısını sürüp çörek otu ve susam serperek önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarladığımız fırınımızda üzerleri kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Fırından çıkardığımız Poğaçalarımızı sıcak olarak servis ediyoruz.
💦🌱AFİYET OLSUN :)🌱💦
Elinize sağlık 💙
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim Semanur =). Sevgilerimle ♥
SilBunu kaçirmisim. Dereotunu cok severim pogacaya da cok yakisiyor.
YanıtlaSilHaklısın Deryacım dereotu özellikle bu poğaçaya çok yakışıyor :) Üstelikte hiç farkedilmiyor. Çok teşekkür ederim sevgilerimle ❤
SilZehra kızım. Yine açıklamalı, öğleden sonra beş çaylarımızın yanına yakışacak bir tarif vermişsin. Kızım alırdı marketten vs yerlerden hoşuma giderdi ama insanın kendi yaptığı gibi olmaz. Ne yesem dışarıdan dokunur bana. Emeğine sağlık kızım. Sevgilerimle :)
YanıtlaSilEce ablacım sabah kahvaltıları, 5 çayı, günler veya dostlar için inan bana muhteşem bir lezzet dereotlu poğaça 😊. Evlerimizde yapabileceğimiz lezzetler bunlar ablacım inan hazır almaya değmez bir de dokunuyorsa hiç değmez 😊. Her zamanki gibi yapıcı, olumlu ve motive edici yorumun için çok teşekkür ederim bendende sevgiler Ece ablacım ❤
Sil