Bulgur, sofralarımızın vazgeçilmezi, pek çok şekilde tükettiğimiz bulgur lif yönünden oldukça zengin bir besin maddesi. Tarihçesi oldukça eski olan bulgurun işlenmemiş hali olan buğdayı M.Ö. 2800 yılların da Çin İmparatoru 5 kutsal besin maddesinden biri olarak ilan etmiş. Dünya da ilk işlenen besin maddelerinden biri olan bulgur besin piramitinin en altında yer alıyor
Lif yönünden zengin olan bulgur az oranda yağ içermesi sebebiyle hazmı kolaylaştırdığı için özellikle diyetlerde doktorlar tarafından da önerilen bir yiyecek.
Sebzeli bulgur pilavı |
Bulgurun faydalarını kısaca özetlemek gerekirse
- Bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
- Sinir ve sindirim sisteminin sağlıklı olmasına yardımcı oluyor.
- Özellikle anne karnındaki bebeğin zeka ve sinir sistemi gelişimini sağlaması yönünden doktorlar tarafından anne adaylarına tavsiye ediliyor.
- Kansere karşı koruyucu etkileri ve bol bulgur yiyen kadınlarda göğüs kanseri riskini azaltıyor.
- Kan şekerini yükseltmediğinden insülin salgılanmasını düzenliyor ve diyabetikler için önem taşıyor.
- Vitamin ve protein yönünden pirince oranla daha zengin ve pirince göre 4 kat daha fazla kalsiyum, 4 kat demir, 2 kat fazla protein içeriyor.
- Ispanaktan daha fazla demir içeriyor.
Uzmanlar haftada en az 2 kere bulgur tüketmemizi öneriyor.
Bunlar bemim burada bulgur hakkında anlattığım faydaların sadece bir kısmı. Daha buraya yazamadığım pek çok faydası var. O zaman lütfen bulguru hayatımızdan eksik etmeyelim.
Bulgurdan bu kadar bahsetmişken bulgur pilavının tarifini vermeden gitmek olmaz değil mi? O zaman haydi güzel sebzeli bir bulgur pilavı yapalım ve sofralarımızı şenlendirelim. Şimdiden ellrinize emeğinize sağlık. Sofralarınızdan bereket, evlerinizden huzur eksik olmasın =) ♥
Sebzeli bulgur pilavı |
Malzemeler
2 su bardağı pilavlık bulgur
3 su bardağı sıcak su
1 adet orta boy soğan
2 adet sivri biber
3 adet domates
Tuz,
Karabiber, kırmızı pul biber ( arzuya göre )
Sıvı yağ
Yapılışı
Sıvı yağımızı tencereye koyuyoruz. Soğanları küp küp doğruyoruz. Biberleri ince ince doğrayıp ekliyoruz. Biberlerle soğanları bir müddet kavurup kabuklarını soyup küp küp doğradığımız domatesleri tencereye ilave ediyoruz. Domatesler biraz piştikten sonra bulgurumuzu ekleyip 1-2 dakika daha kavuruyoruz. Sıcak suyu ekleyip tuzu ve diğer baharatları koyarak karıştırıyoruz ve kısık ateşte suyunu çekinceye kadar pişiriyoruz. 10-15 dakika dinlendirdiğimiz pilavımızı sıcak olarak servis ediyoruz.
AFİYET OLSUN :)
Sebzeli bulgur pilavı |
Not;
su oranı bulgura göre değişim gösterebiliyor o yüzden pişirirken su oranını kendinize göre ayarlayabilirsimiz.
KurabiyeciMiss |
Elinize sağlık. 💙
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim Semanur 😄. Sevgilerimle
YanıtlaSilBen en çok sebzeli halini seviyorum ama mızmız oğluşlar sapsade halini tercih ediyorlar :)
YanıtlaSilEllerine sağlık.
Ben bulgurun her halini seviyorum =). Benim çocuklarda tam tersi sade olunca pek sevmiyorlar ille böyle olacak. Çok teşekkür ederim Handancım sevgilerimle =)
SilOhhh mises. Ellerinize sağlık Zehra Hanımcım
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim Nilgün hanımcım =). Sevgilerimle
SilBiz Sivas kökenli olduğumuz için annem bulgur üzerine bir çok yemek yapardı.Biz de pirinç pilavı yapsın isterdik.Meğer bulgur ne kadar faydalıymış,yıllar sonra öğrendik :)
YanıtlaSilBulgur pirincin aksine diabet hastaları için de daha faydalı bir besin. Tabii sonuçta en çok hangisi yeniyorsa tam tersi olarak diğeri isteniyor =).Bulgur direkt buğdayın işlenmiş hali olduğu için gerçekten çok faydalı =). Sevgilerimle.
Silmüthiş girişler yapıyorsun yaa :) bulguru severek tüketiyoruz zehracım çok şükür. ellerine sağlık tarifin harika ;)
YanıtlaSilDeryamm çok teşekkür ederim beğenmene çok sevindim =). Biz de bulgurun her halini seviyoruz =). Sevgilerimle canım benim =) ♥
SilEn sevdiğim :)) ellerine sağlık:)
YanıtlaSilBenim de =) çok teşekkür ederim =). Sevgilerimle ♥
SilBen bunun salçalısına bayılıyorum Zehram, hafif sulu böyle... Canım çekti. :) Ellerine sağlık <3 <3
YanıtlaSilBen de bazen salça ekliyorum Blanamm, ama domatesin bol ve tarla olduğu zamanlar da pek kullanmıyorum salçayı =). Damak zevki değişiyor tabii ki su miktarı isteğe göre ayarlanabilir =). Güzellikler seninle olsun canım benim sevgilerimle ♥
SilEline sağlık abla.
YanıtlaSilAnnem de bunun bir değişiğini yapar, hafiften salçada koyulur bizim burada. Bazı yerlerde de meyhane pilavı olarak geçer.
Çok teşekkür ederim ablam benim, annenin tarifini de merak ettim şimdi =). Ben de bazen salça koyuyorum bazen de koymuyorum =). Evet meyane pilavı olarak da biliniyor =)
SilEfendim yine leziz görünen bir tabak, elinize sağlık :)
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim güzel ve ince yorumunuz için =).
SilBulgur Çok yemem ama Görüntü Ha Ri Kaaaaa :)))) Ellerine sağlık Canım benim :)
YanıtlaSilMayısçımm çok teşekkür ederim =). Ama bulgur çok faydalı canım benim ara sıra da olsa tüketmeye çalış =). Sevgiler kucak dolusu =). BU ara da nasıl oldun toparlandın mı biraz?
SilBosuna sevmiyormusum bulguru 😊
YanıtlaSilDemek bir sebebi varmış Deryacım =). Hem bulgur hiç sevilmez mi? Teşekkür ederim sevgilerimle =)
SilSen nasıl güzel bir yüreksinnn sen nasıl güzel bir kurabiyecimissinnn
YanıtlaSilBulgur sebzeli ve bilgi yüklü olmuş ellerine sağlık 😘❤️❤️
Tigrisimm çok teşekkür ederim. Bu güzel sözler duygulandırdı beni 😊. Pişirdiğimiz yiyecekler hakkın da bir parça olsun bilgi sahibi olursak onları daha iştahla ve severek tüketiriz diye düşünüyorum 🤗. Umarım faydalanıyoruzdur 😊. Kocaman Sevgilerimle 💕💖.
Sil