ÇİÇEK EKMEK

                         
  " Bir ekmeği son lokmasına kadar
                              yemeyi,
                              bir de ağız dolusu gülmeyi
                              unutma hiçbir zaman."  
                                                           Diyor, Nazım.

 Biliyormusunuz?  Ülkemizde  bir günde 101 milyon adet ekmek üretiliyormuş,  tükettiğimiz ekmek sayısı ise 95 milyon.
Çiçek Ekmek # KurabiyeciMiss

           Biliyormusunuz?  Ülkemizde  bir günde 101 milyon adet ekmek üretiliyormuş,  tükettiğimiz ekmek sayısı ise 95 milyon. Aradaki 6 milyon ekmek çöpe gidiyormuş :(  Bu rakam 1 yılda 2.1 milyar adet yapıyormuş ve bunun parasal değeride  1,5 milyarmış. Ve bu parayla 500 okul, 80 hastane ve onlarca köprü yapılabilirmiş. On binlerce konut, 500 km yol yapılabiliyormuş.  Rakamlar akıl alır gibi değil aslında. Dünyada bu kadar aç, ülkemizde bu kadar muhtaç varken 1 lokma ekmek için bazen canından olan insanlar varken. Çocuklar geceleri yataklarına 1 yudum bile ekmek yiyemeden giriyorken. Bunun acısını ve yükünü omuzlarında, sırtında, bütün bünyesinde hissediyorken anne, baba.
Müslüman bir ülkede israfın ne kadar günah olduğunu bile bile bu kadar ekmeğin çöpe gitmesi ne acı :( . O yüzden çok kıymetli aslında Nazım Hikmet'in söylediği bu söz. Yiyebileceğimiz kadar alalım ve son lokmasına kadar yiyip bitirelim ekmeğimizi. Ziyan etmeyelim israf etmeyelim lütfen. Çocuklarımıza israfın ne kadar kötü bir şey olduğunu anlatalım, öğretelim.  Hatta kendimiz yapalım ekmeğimizi. Çocuklarımıza ne yedirdiğimizi bilelim. Tertemiz, sağlıklı, içinde ne olduğunu bilerek miss gibi ekmekler yapalım. Kendi mutfağımızda, kendi fırınımızda :)
     Birde gülümsemeyi eksik etmeyelim yüzümüzden.  Neredeyse gülmeyi unuttuğumuz bu günlerde "kulağınıza küpe olsun" .
Ee o zaman haydi gülümseyelim ağız dolusu =)) yüzünüzden gülücükleriniz, yüreğinizden sevginiz hiç eksik olmasın =)).

 Biliyormusunuz?  Ülkemizde  bir günde 101 milyon adet ekmek üretiliyormuş,  tükettiğimiz ekmek sayısı ise 95 milyon.
Çiçek Ekmek # KurabiyeciMiss


Malzemeler

Yarım paket (1/2) yaş maya veya 1 tatlı kaşığı kuru maya (ben yaş maya kullandım)
1 yemek kaşığı toz şeker
1  tatlı kaşığı tuz
3 yemek kaşığı süt
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
2, 5 su bardağı un
3/4 su bardağı su ( yaklaşık olarak)
Yarım çay bardağı susam 
Yarım çay bardağı çörek otu
Arzuya göre 1 yumurta sarısı 

 Biliyormusunuz?  Ülkemizde  bir günde 101 milyon adet ekmek üretiliyormuş,  tükettiğimiz ekmek sayısı ise 95 milyon.
Çiçek Ekmek # KurabiyeciMiss

Yapılışı

Süt, su ve mayamızı derince bir kaba koyup üzeri  köpük köpük oluncaya kadar bekletiyoruz. Mayamız aktifleşince çörek otu,  susam (ben hamurun içinde kullandım siz dilerseniz hamurun üzerine serpebilirsiniz )  tuz ve sıvıyağıda ekleyip unumuzu yavaş yavaş ilave ediyoruz. Oldukça yumuşak ele yapışan bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz.  Yoğurduğumuz hamurumuzu dinlenmesi için üzerine nemli bir bez örtüp yaklaşık bir,  iki saat mayalanana kadar bekletiyoruz. Mayalanan hamurumuzu eşit büyüklükte bezelere ayırıp yağladığımız  tepsimize diziyoruz. Tepsi mayası için bir 30- 40 dakika daha bekletiyoruz.  Mayalanan ekmeğimizin üzerine arzu ederseniz, yumurta sarısı sürüp (ben yumurta kullanmadım. Onun yerine ekmek  hamurumun üzerine sıvı yağ sürüyorum böylece üzeride daha yumuşak oluyor). Önceden 200 dereceye ayarladığımız  fırınımızda altı üstü kızarana kadar pişiriyoruz.  Ellerinize emeğinize sağlık :)
                                         
  ## Afiyet olsun ##

 Biliyormusunuz?  Ülkemizde  bir günde 101 milyon adet ekmek üretiliyormuş,  tükettiğimiz ekmek sayısı ise 95 milyon.
Çiçek ekmek # Kurabiyecimiss










6 yorum:

  1. Nazımdan Önce benim yazılar yine yok :( yine kayboldu sanırım:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok Mayıs düzeldi şükür artık kaybolmuyor =). Burdasın, burdayız ne güzel yaa =))♥

      Sil
  2. verdiğiniz rakamlar inanılmaz... yazık çok yazık.. o 6 milyon ekmekle aç ülkeler doyar resmen... çok müsrif milletiz bu konuda..
    tarifniz de harika, ekmek makinem olduğu için şekilli yapamıyorum makinede ancak fırında deneyebilirim. elinize sağlık =)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Evrim'cim gerçekten korkunç üstelik de dünya da bu kadar aç insan varken 😔. Çok üzücü ben de istatistikçilerin yalancısıyım. Müsriflikte sınır tanımıyoruz bu konuda çok haklısın sadece ekmek konusun da değil her konuda böyleyiz sanırım ne diyelim Allah açlıkla terbiye etmesin inşallah. Çok teşekkür ederim güzel yorumun için makinede de güzel oluyor tabii ama dediğin gibi tek kalıp 😊. Yine de olsun kendi ekmeğini kendin yapıyorsan ne mutlu sana 🤗 sevgilerimle ❤

      Sil
  3. 'Akan musluğu işin bitince kapat, israf olmasın.Hem devletimize, hem dünyaya zararı var.' gibi söylemlerle büyülen çocuklardık biz.Henüz dünyada bir ekmeğe muhtaç diğer çocuklardan habersizdik, çocuktuk.Büyüdükçe öğrendik ki ne çok duyarsız, umursamaz insan varmış.Koltuk davasındaymış tepedekiler.Hemen altındakiler kürkleri için cana kıyarmış.Ekmek derdinde berikiler her gün yanarmış...
    Hassasiyetin ve güzel yazın için teşekkürler Zehracım.Çiçek ekmek de beni ye diyor;)Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Öyle büyüdük değil mi gerçekten. Musluğu kapat, gereksiz ışıkları söndür, yiyemeyeceğin ekmeği bölme hatta kalemini gereğinden fazla açma, defterinin yaprağını kopartma diye büyüttü annelerimiz, babalarımız bizi. Şimdi ki israfa savurganlığa, bir de bir lokma ekmek için didinen, ekmeklerini çöpten çıkaran insanlara bakıyorum çok üzülüyorum. Ne diyelim Allah rızkımızı kesmesin inşallah. Güzel yorumun için, ziyaretin için, dostluğun, samimiyetin için binlerce kez teşekkürler koskocaman sevgilerimle ❤❤

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.