Doğum Günü Pastası

Yaşamaya Dair                          

Yaşamak şakaya gelmez,
Büyük bir ciddiyetle yaşayacaksın
Bir sincap gibi mesela,
Yani, bütün yaşamın dışında ve ötesinde hiçbir şey beklemeden
Yani, bütün işin gücün yaşamak olacak. 

Yaşamayı ciddiye alacaksın,
Yani o derecede, öylesine ki,
Mesela kolların bağlı arkadan, sırtın duvarda,
Yahut, kocaman gözlüklerin,
Beyaz gömleğinle bir kabaratuarda
İnsanlar için ölebileceksin,
Hem de yüzünü bile görmediğin insanlar için,
Hem de hiç kimse seni buna zorlamamışken,
Hem de en güzel
En gerçek şeyin yaşamak olduğunu bildiğin halde.

Yani öylesine ciddiye alacaksın ki yaşamayı, 
Yetmişinde bile, mesela, zeytin dikeceksin,
Hem de öyle çocuklara falan kalır diye değil,
Ölmekten korktuğun halde ölüme inanmadığın için,
Yaşamak, yani ağır bastığından...



Mutfak başlı başına bir sanat aslında ve her kadın da mutfağının sanatçısı. En güzel anlarımızı mutfaklarımızdan çıkan en güzel  yemeklerle masalar kurarız. O masaları küçük ayrıntılarla süsleriz. Ben de bazen tariflerimi zaman zaman böyle şiirlerle, küçük hikayelerle süslüyorum umarım sizler de bunları beğeniyor ve severek okuyorsunuzdur =). Neyse haydi yakın da kimin doğum günü var gelin beraber kutlayalım, beraber pasta yapalım =)


Yani öylesine ciddiye alacaksın ki yaşamayı,  Yetmişinde bile, mesela, zeytin dikeceksin, Hem de öyle çocuklara falan kalır diye değil, Ölmekten korktuğun halde ölüme inanmadığın için, Yaşamak, yani ağır bastığından...
Doğum Günü Pastası

Pandispanya İçin Gerekli Malzemeler

5 yumurta ( oda sıcaklığında )
1 su bardağı un
Yarım su bardağı nişasta
1 su bardağı şeker
Yarım çay bardağı ılık su
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı karbonat
1 paket vanilya
1 çorba kaşığı limon suyu
1 limon kabuğu rendesi

Kreması İçin Gerekli Malzemeler

1 paket  sade pasta kreması
1 paket kakaolu pasta kreması ( ara kreması için )
1,5 +1,5 bardak soğuk süt
100 gr margarin (iyice yumuşamış )
Dilediğiniz meyve çeşitleri ( ben muz, ananas ve kivi kullandım )
Damla çikolata ve arzuya göre çeşitli şekerlemeler


Yapılışı

  Öncelikle kremamızı hazırlayabilmemiz için Oda sıcaklığında oldukça yumuşamış 50 gr margarinimizi mikserle krema kıvamına gelecek şekilde yaklaşık bir 5 dakika çırpıyoruz.  1,5 bardak soğuk sütümüzü ve kakaolu toz pasta kremamızı ekleyerek önce düşük daha sonra yüksek devirde iyice katılaşana kadar çırpıyoruz. Çırpma işlemini tamamladığımız kremamızı dinlendirmek için buzdolabına   kaldırıyoruz. Sade pasta kremamızı da aynı şekilde hazırlayıp onu da buzdolabına kaldırıyoruz.
 Pandispanyamızı hazırlamak için yumurtaların beyazlarını sarılarından ayırıyoruz. Yumurta sarılarını şekerimizle rengi açılana kadar yaklaşık 5 dakika kadar çırpıyoruz çırpma işlemini tamamladığımız yumurta sarılarına limon suyunu ekliyoruz ve bir kaç dakika daha çırpıyoruz. Yumurta aklarımızı bir çimdik tuz ile birlikte katılaşana kadar çırpıyoruz ( krem şanti kıvamında olana dek ) .  Un, nişasta, kabartma tozu  vanilin ve karbonatı eleyerek yumurta sarılarımıza yavaş yavaş ekliyoruz. Mikser kullanmadan bir spatula yardımıyla homojen bir karışım elde edene kadar karıştırıyoruz. Yumurta aklarımızı da aynı şekilde havasını söndürmeden yavaş yavaş tahta bir kaşık yardımıyla diğer malzemelerimize ekliyoruz.
 Kelepçeli kalıbımızın altına yağlı kağıt serip kenarlarını yağladıktan sonra kalıbımızın kenarlarından başlayarak ortaya doğru karışımımızı döküyoruz. Önceden ısıttığımız 170 derecelik fırınımızda yaklaşık 35 - 40 dakika pişiriyoruz. Pandispanyamızın pişip pişmediğini anlamak için bir kürdan yardımıyla kontrol ediyoruz. Pişen pandispanyamızı fırınımızdan çıkarıyoruz. Kalıbın içinde elimizi yakmayacak sıcaklığa gelince kalıptan çıkartıp soğuması için tel bir ızgaranın üzerine bırakıyoruz.
Hazırladığımız pandispanyamızı, eğer acil lazım değilse iyice soğuduktan sonra streç filme sarıp bir gün dinlendirirsek daha lezzetli olacaktır. Hatta yapmış olduğumuz pandispanyamızı buzdolabında 2 - 3 gün saklayabiliriz. Tazeliğini koruyacaktır. 
Eğer hemen lazım diyorsanız 3 bölüme ayırdığımız kekimizi tekrar kelepçeli kalıbımıza koyuyoruz. Dilerseniz süt veya meyve suyuyla nemlendirerek (sünger gibi yumuşacık bir kek olacağından nemlendirmedende direk kullanabilirsiniz ) ince bir kat kakaolu krema sürüp üzerine doğradığımız meyvelerden ve damla çikokatadan serpiştiriyoruz meyvelerin üzerine tekrar kremamızdan sürüyoruz. Üzerine ikinci kat pandispanyamızı koyup aynı işlemi tekrarlıyoruz. Son parçayıda yerleştirip tekrar kalıptan çıkarıyoruz. Pastamızın her yerini sade kremamızla tamamen  kaplıyoruz. Üzerini damla çikolata ve arzuya göre şekerlemeler ile dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz. 
                                         
                                                        AFİYET OLSUN =)

Yani öylesine ciddiye alacaksın ki yaşamayı,  Yetmişinde bile, mesela, zeytin dikeceksin, Hem de öyle çocuklara falan kalır diye değil, Ölmekten korktuğun halde ölüme inanmadığın için, Yaşamak, yani ağır bastığından...
Doğum günü pastası

Öneri ; 

Ben pastamın süslemesinde daha önce ki kurabiyeli pasta tarifimde bulunan kurabiye tarifimden yararlandım ve bir miktar gıda boyası kullandım. Eğer sizde bu şekilde yapmak isterseniz Kurabiye tarifime buradan  ulaşabilirsiniz
 Kurabiyeli pasta, Tık Tık 







28 yorum:

  1. En sevdiğim şiirlerden. Çok iyi geldi sabahın ilk saatlerinde. Günaydın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de en sevdiğim, hele o öleceğini bilsen de zeytin ağacı dik diyor ya. Çoluk çocuk için değil kendin için 😊. Kendimizden vazgeçmeyelim diye 😊. Handan'cığımm seni burada görünce çok mutlu oluyorum inan. Mahcubum sana karşı biraz 😶. Uğrayamıyorum bu ara bloğuna/bloglara. Elim de olmayan sebeplerden ama hep aklımdasın. Düzelteyim bir ortalığı Bloglarınıza yatıya gelicem vallahi affettireceğim inşallah kendimi sizlere 😄. Sevgiyle huzurla kal hep daima💖.

      Sil
  2. Mest oldum desem yazının en başında. Tarif veriyorsunuz ama öyle bir başlangıç yapıyorsunuz ki :) çok güzel bir şey bu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senin gibi güzel bir kalemin paylaşımı mı beğenmesi ne güzel bir mutluluk benim için Emre çok teşekkür ederim 😊. Direkt sadece tarifi paylaşmayı sevmiyorum. Böyle sıcak girişler yapmayı seviyorum. Okunuyor mu bilmiyorum ama öyle işte 😊. Nazımı severim. Şiiri sevdiğimi söylemiştim zaten. Bu şiir de böyle doğum günü için çok uygun gibi geldi. Çok teşekkür ederim tekrardan. Ziyaretlerin ve yorumların mutlu ediyor beni selam ve saygılarımla ablacımm 😊.

      Sil
    2. Ne demek olabildiğince kaçırmamaya çalışıyorum :) çünkü bazı insanlar ve yazdıkları ne kadar iyi insan olduklarını gösteriyor siz de benim için öylesiniz :) sevgi ve saygılarımla ablam :)

      Sil
    3. Çok teşekkür ederim sana bu güzel düşüncelerinden dolayı bilmukabele =). Bunu hissettirebildiysem ne mutlu bana o zaman =). Sevgi ve saygılarımla :)

      Sil
  3. Yine güzel bir doğum günü pastası. Her kadın mutfağının sanatçısıdır demişsin ya ben değilim sanırım:) Sanattan bu anlamda nasibimi almamışım. Şiirin çok yerinde olmuş, pek severim hatta bu şiiri Zehram. Ölmekten korktuğun halde ölüme inat yaşayacaksın dizesi en sevdiğim dizedir. Ellerine sağlık arkadaşım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Medinemm çok teşekkür ederim. Öylesindir eminim 😊. Şiirin bu pastaya çok yakıştığı konusunda aynı fikir de olmak ne güzel. "Yetmişinde bile, mesela, zeytin dikeceksin,
      Hem de öyle çocuklara falan kalır diye değil,
      Ölmekten korktuğun halde ölüme inanmadığın için" en sevdiğim dize. İlk okuduğum günden beri uygulamaya çalışıyorum hayatımda genelde 😄. Çok çok sağol canım benim sevgilerimle 💖

      Sil
  4. Oooo! Şahane! Ben yapamam bunu ama çok zahmetli, çok uzun tarifi bile bir sayfa:)))benim harcım değil yani sen yap, ben yiyeyim komşum:))))(ay ne tembelim) şiir de çok güzeldi unutmadan. Eline sağlık canım, çok güzel olmuş.
    Sevgiler...:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Müjde'cim ama o kadar zor değil inan, ben biraz ayrıntılı anlatıyorum ki kolay anlaşılabilsin diye 😄. Yoksa sonuçta kek pişirir gibi. yaparsın sen de hem bücürükle de afiyetle yersin 😄. Yapmazmıyım hemde büyük bir zevkle yapar ikram ederim sana 🤗. Senden tembel olurmu hiç arkadaşım, sen ki lokum için ve diğer bütün canlı dostlarımız için bu kadar özveri, bu kadar emek harcarken tembel kelimesi yakışırmı hiç sana 😍. Sevgiyle mutlulukla kal 💞

      Sil
  5. Allah'ım Zehra, kurabiyecimis ne güzel bir giriş akabinde tarif falan, maşallah diyorum ve ellerine sağlık ki 😍😍😍 güzel bir sürpriz, happy birthdayin hakkını vermişsin 👌👌👌

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canımm Fenomm, çok teşekkür ederim beğenmene sevindim, dönmene de sevindim 🤗. Aslında hatırlarsan daha önce yayınlamıştım bu pastayı ben hem de tam bu şiirle 😊. Ama nasıl yaptım bilmem yanlışlıkla sildim 😔. Yayının gittiğine değil de güzel yorumlarınızın silinnesine ve sizlere mahcup olduğuma üzüldüm en çok. Zaten blog yine bozulunca bu güne kadar yapılan bütün yorumlar silindi ya 😔. Ne yapalım yola devam beni yalnız bırakmadığınız için çok teşekkür ederim 😍. Sevgilerimle, hep mutlulukla, huzurla kal 😙😍💖

      Sil
  6. Elinize sağlık, küçükken yaptığım pastalar geldi aklıma :) o zamanlar köyde pastahane yok kendi işimizi kendimiz hallederdik , el emeği göz nuru ne kıymetliydi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Merve hanım, ne lezzetlidirler kimbilir o pastalar. El emeği göz nuru hala kıymetli ve bence bu kadar çok pastahane olsa bile evde yapılan işlerin kıymeti ve lezzeti çok başka oluyor. Güzel yorumunuz ve ziyaretiniz için çok teşekkür ederim =).

      Sil
  7. Ellerine sağlık , giriş de gelişmede , sonuç da muhteşem :)))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim sevgili Tıngır Mıngır Yaşamak =) yorum da çok güzel çok mutlu ettin beni. Ziyaretin ve güzel yorumun için çok teşekkür ederim =)). Sevgilerimle.

      Sil
  8. Ben ben ben. 27sinde benim dogum günüm 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaman parti zamanı Deryacımm =) ☆★☆★☆. Şimdiden mutlu, huzurlu, sağlıklı bir ömür diliyorum =)) ♥♥♥. Koskocaman sevgilerimle.

      Sil
  9. Zehra, tatlı Eylül, pasta ve Nazım Usta daha ne olsun.Tariflerin en güzeli.Yakında bu nefis tarifleri, Zehra şiirlerinin de süsleyeceğinin müjdecisi gibi duruyor ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aytülll canım benim ne güzel bir yorum bu inşallah neden olmasın =). En sevdiğim şiiri Nazım'ın ve bu pastaya çok yakıştı. Benim böyle pastalara yakışacak kadar güzel şiirlerim yok ki =). Bu arada unutmadım 60. Sayfanın 9. Cümlesi aklım da unutmadım sadece zaman kolluyorum =). Bir de Mayıs'ın bize pasladığı sıkıldım var onu da unutmadım. Dur bakalım güzel bir şey çıkaracağız inşallah =). Sevgilerimle güzel kurabiyenin güzel annesi =))♥♥

      Sil
  10. Pasta muzlu olunca çok severim ben :) Medine gibi pek becerikli değilim ama :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de çok severim muzlu, bademli pastaları =). Ama arada böyle değişiklikler de yapıyorum işte. Siz dilediğiniz malzemeyi kullanabilirsiniz pastayı hazırlarken =). Saygı ve sevgilerimle

      Sil
  11. Merhabaa :) Bloguna bayıldım ve takibe aldım :D Lütfen sen de benim bloguma göz at :)

    sofistikedusunur.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Ayşe hanım, çok teşekkür ederim hoşgeldiniz, hoşluklargetirdiniz 😊. Gelirim tabii ki 😊. Sevgilerimle.

      Sil
  12. Geçen sene bende anneme yapmıştım. 6 saatimi aldı ki kek falan da hazır aldım. Sadece kreması ve süslemesi 6 saatimi aldı. :) Bir tane de şiir yazıp servis etmiştim. Sizde bir şiir bölümü açmalısınız bence. İyi geceler.. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uğur hoşgeldin seni görmek ne güzel 😊. Annene pasta yaptın demek ne kadar güzel. Onu bir şiirle süslemek ise ayrı güzel hele de şiiri sen yazdıysan 😊. Seni ayakta alkışlamak istiyorum 👏👏. Emek vermeden hiçbir şey olmuyor, emek olunca da tadından yenmiyor. Şiir köşesi için çok teşekkür ederim düşüncelerim için de var inşallah diyelim 😊. Sağlıcakla, sevgiyle kal

      Sil
  13. Sen dünya tatlısı, insan sevgisini bilen, sana yüreğinin kayması insana mutluluk veren nadir kızlarımdansın. Diyelim ki bana pasta ikram ettin. Şekerimin yükselmesini bile göze alırım Zehra. Tarifi aldım, çok teşekkürler ve emeğine sağlık. Şiir de çok güzeldi. Sevgilerimle kızım :)

    YanıtlaSil
  14. Ece ablacım hoşgeldin 😊. Çok teşekkür ederim güzel sözlerin için çok mutlu oldum 😊. Aman şekerin yükselmesin sakın ne zordur bilirim. Ben sana sevgimle tatlandırdığım şekersiz pasta ikram ederim. Nazım'ı çok seviyorum şiir de doğum günü için çok uygun bir şiir gibi geldi 😊. Sevgilerimle ablacım.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.