Lorlu Anne Kurabiyesi


Lorlu Kurabiye


Lor dedim mi çocukluğum gelir aklıma.
mutfaklar da miss gibi süt kokusunun olduğu, sütün kutuda hapsolmuş olanı değil de  tertemiz koskocaman süt güğümleri olan sütçülerden alındığı zamanlarda ki çocukluğum. Annem sütü o zamanlar pastörize süte güvenmediğinden -biraz da daha pahalı olduğundan-  mahalleye haftada iki kere  gelen sütçüden alırdı. Onu bir güzel kaynatır, bir kısmını yoğurt yapar bir kısmını da biz içelim diye ayırırdı. Tabii nefiss anne sütlacını da bu sütle yapardı. Süt ocakta kaynarken evin içini mutfaktan taşan miss gibi bir süt kokusu sarardı.
Tabii bazen süt kesilirdi. "Annem tüh gitti süt, ahh, çok yazık oldu çok" diye üzülürken,  kurtarma çabaları için de  kesilen sütten lor yapardı. Böylece aile bütçesini zarardan kurtardığı için de kendisiyle haklı bir gurur duyardı. 
Kesilen sütü bir süre daha kaynatır, küçük peynir ( lor ) parçaları iyice belirginleşince ocağı kapartırdı. Önce tel bir süzgeç yardımıyla bir kabın içine süzerdi. Sonra da tertemiz, bembeyaz bir tülbentin içine koyar ve mutfak çeşmesine asardı ki iyice süzülsün.
Bu arada süzdüğü lor peynirinin suyunu atmazdı. Ondan da bize bir makarna yapardı ki deymeyin keyfimize. ( peynirli makarna gibi olurdu tadı ).  Biz 3 kardeş bayram ederdik =). İyice süzülen lordan da sabah kahvaltısı için babamın çok sevdiği, bizim bayıldığımız,  çok leziz bir çingen salatası yapardı. En sevdiğimiz, en mutlu olduğumuz, asla bitmeyeceğini sandığımız, bütün ailenin bir arada olduğu muhteşem pazar kahvaltıları...
Anılar canlanınca lorlu kurabiyenin tarifini vermeyi unuttuğumu mu sandınız? =).  Sanmayın :). Buyrun tarif burada. Nefis anne kurabiyesi, üzeri şekerli, lorlu anne kurabiyesi. Çok beğeneceğinize eminim. Yorumlarınızı merakla bekliyorum.
Şimdiden ellerinize emeğinize sağlık :)


Lorlu Kurabiye

Malzemeler

250 gr tatlı lor
2 yumurta ( bir yumurtanın beyazını üzerine kullanacağız )
1/4 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı toz şeker
2 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 portakalın veya limonun kabuğu

Üzerine

1 Yumurtanın akı
Toz şeker

Yapılışı

Lor, yumurta ( birinin beyazını ayırıyoruz ), ve sıvıyağı  iyice karıştırıyoruz. Toz şeker ve portakal ( veya limon ) kabuğunu ekleyip karıştırmaya devam ediyoruz. Un, vanilya, kabartma tozunu harmanlayıp eleyerek karışımımıza ilave ediyoruz ve ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz. 

Hamurumuzdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elimizde yuvarlıyoruz. Önce yumurta akına sonra şekere batırıp yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsimize diziyoruz. 180 dereceye ayarladığımız fırınımızda pembeleşinceye kadar pişiriyoruz.
   
 
   

      💦🍶🍩☕  AFİYET OLSUN :) ☕🍩🍶💦


KurabiyeciMiss




25 yorum:

  1. Hmm, şekerli ve lorlu. Sanatçı burda sürrealist çalışmış 😄 Eline sağlık Zehra hatuncum, yaşasın lor aşkı ❤

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahahaha 😄 ilahi Emine çok hoşsun 😄😄. Yaşasın gerçek lor aşkı 🤗💟. Çok teşekkür ederim sevgilerimle 💙

      Sil
  2. Günaydın :) merhaba :) neşeniz ile yine samimi bir başlangıç yapmışsınız :) yaşım çok büyük olmasa da ben mahalleye gelip süt satanlara yetiştim :) benim annem de alırdı onlardan. Tabi zamanla artık hicbiri kalmadı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Günün Aydın olsun Emre 😊.çok teşekkür ederim, hala gelir bizim mahalleye sütçü 😊. Belli müşterileri var ve annem eski den kalan alışkanlığıyla hala alıyor. Yoğurt, bazen de sütlaç yapıyor torunlarına =). Kutuya hapsolmuş sütlerden güzel olmuyormuş öyle diyor 😄. Bazı güzelliklerin kaybolması üzücü tabii 😔. Sevgiler

      Sil
  3. Nasıl güzel gözüküyor Zehram :) Yorumları görüyor musun artık?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Blanamm görüyorum, ama eski yorumların hepsini kaybettim çok üzüldüm. Çok mahcubum 😶 Gökhan sağolsun koştu geldi kurtardı yine beni 😄. Sevgilerimle canım benim 💟💜

      Sil
  4. Çok güzel görünüyor. Ben ankarada güzel lor bulamıyorum. Bursa'ya gittiğimde alıp deneyeceğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Kadriye hanım hoşgeldiniz, hoşluklar getirdiniz 😊. Yaparsanız beğeneceğinize eminim şimdiden ellerinize sağlık 😊. Sevgilerimle.

      Sil
  5. Benim annem de kesilen sütten lor yapardı :) Hatırlattınız valla :) Sağ olun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizde sağolun Yurdagül hanım 😊. Ahh annelerimiz hiçbir şeyi ziyan etmiyorlar öyle değilmi. Ben de yapıyorum bazen dökmeye kıyamıyorum 😊. Sevgilerimle.

      Sil
  6. Zehracım, Lorlu Anne Kurabiyeli pazar kahvaltınızda konuk olduk hepimiz.Ellerine sağlık.
    Mim davetin var canim.3 tekerlikliye atla gel hadi ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Aytülcüm, geldim gördüm mim için de ayrıca teşekkür ederim. Büyük bir zevkle yapacağım 😊. Sevgilerimle

      Sil
  7. Ellerine sağlık Muhteşem görünüyor :) Zehra yazdım sana :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Mayıs'çım 😊. Gördüm, ben de sana Aytül de cevap verdim sen onu gördünmü? 😁

      Sil
  8. Nefis görünüyor.Elinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Hacer hanım 😊. Sevgilerimle.

      Sil
  9. Ihııı işte sizin mahalleye gelen sütçünün kızıydım ben 😊 ellerine sağlık canım Anneciğimde dızmana yapardı lordan bir gün yapsana olmaz mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biliyordum Kuğum biliyordum. Seni bir yerden tanıdığımı biliyordum 😄. Teşekkür ederim canım benim, anneciğine rahmet diliyorum. Dızmana daha önce hiç denemedim ama yaparım tabii niye olmasın. Sevgilerimle canım.

      Sil
    2. Biliyordum Kuğum biliyordum. Seni bir yerden tanıdığımı biliyordum 😄. Teşekkür ederim canım benim, anneciğine rahmet diliyorum. Dızmana daha önce hiç denemedim ama yaparım tabii niye olmasın. Sevgilerimle canım.

      Sil
  10. Zehra Aytüle bende yazdım en son :) Aytülün yazının alt metin kısmında seni gördüm açık çağrı yaptım :)Sütçü kızada açık çağrı yapıyorum gelmiyor bende şaşırdım artık :))) Ses tellerim gitti :) Zehraaa diye seslendim :) Aytüle bak :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mayııss yaa ne güzelsin sen. Sütçü kız ne yapsın bu aralar çok çalışıyor yorgun. Ama dur ben mesajını ileteyim ona =). Bakıcam Aytül'e tamam bağırma sen bak ses tellerine yazık kıyamam sana ahahaha =)).

      Sil
  11. Lorlu kurabiye hiç duymamistim sayende onu da ögrendim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Derya, denemeni tavsiye ederim çok güzel bir Kurabiye ve kolay bayatlamıyor onu da söyleyeyim =).

      Sil
  12. Sütçü, pastorize sütlere uzak durma, sütlaç, süt kesilmesi, lor peyniri...
    Bu benim çocukluğum :)) Makarna hariç. Onu hiç yapmadık ;)
    Lorlu tuzlu kurabiye yapmışlığım var ama tatlı olanını denememiştim. Portakallı limonlu güzel olur, deneyeceğim inşallah. Hazır peynirle yaparım büyük ihtimal.
    Anılar için teşekkürler Zehracığım :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zühalcimm ne güzel günlerdi onlar ahhh 🤗. Annem lordan süzülen suyla makarna yapardı çok da güzel olurdu 😊. Ah ne varsa eskilerde var diye boşuna dememişler 😀. Bu şekerli ama lor tadı öyle peynir tadı vermiyor kurabiyeye lorda tatlı olduğu için muhteşem bir tad çıkıyor ortaya. Portakal daha çok yakışıyor aslında ama yoksa limonda yakışıyor, tabii bir de burda damak tadı da çok önemli 😀. Beğeneceğini umuyorum denersen yorumunu çok merak ederim 😊. Asıl ben teşekkür ederim okuyup ortak olduğun için güzel yürekli arkadaşım benim Sevgilerimle ❤

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.